Kucing boleh nampak hantu ke?

Pernah tak tengok kucing tengah ligat bermain2 kemudia dia tiba2 berhenti sambil pandang atas siling kosong tanpa berkedip? atau pandang dinding yang kosong macam ada sesuatu jee kat dinding tu. Orang-orang kata kucing boleh nampak hantu tapi betulkah?

Sebelum anda nak percaya yang apa yang kucing anda tenungkan tu adalah hantu, mari Min terangkan bagaimana deria-deria kucing ni berfungsi.

Kucing juga mempunyai deria penglihatan yang tajam. Penglihatan kucing adalah sangat baik walaupun pada waktu malam, jadi kemungkinan besar jika anda melihat kucing anda termenung jauh, dia mungkin melihat serangga kecil yang tidak ketara pada mata kasar anda. Walaupun kucing tidak boleh melihat objek yang jauh dengan baik tapi kucing mempunyai kebolehan melihat objek dekat dengan sangat baik. Ini membolehkan mereka menangkap buruan mereka dengan tepat. Jadi mungkin saja kucing anda sedang melihat serangga-serangga halus di dinding rumah anda.

Selain dari penglihatan yang baik, kucing juga mempunyai deria pendengaran ni sangat lah sensitif. Jika anda lihat struktur telinga kucing, mereka boleh memusingkan telinga mereka 180 darjah. Kucing juga boleh mendengar bunyi yang frekuensinya 4 hingga 5 kali lebih tinggi dari telinga manusia.

Tikus berjalan sejauh 10 meter pun kucing boleh dengar. Power tak power. Dalam erti kata lain kucing boleh mendengar bunyi yang kebiasaannya tidak dapat didengari oleh manusia. Julat bunyi yang boleh didengari oleh kucing juga jauh lebih tinggi dari manusia. Ini lah sebabnya kenapa kadang-kadang kita lihat tiba2 kucing termenung tengok dinding kosong atau kawasan yang kelihatan kosong. Besar kemungkinan kucing anda terdengar bunyi yang anda tidak dengar. Mungkin ada tupai yang berjalan di atas siling rumah anda.

Terdapat juga kemungkinan kucing anda sedang mencari dari mana datangnya bunyi. Kalau anda perasan kucing anda termenung ke suatu sudut tapi telinganya sedang bergerak, itu bermakna dia sedang mencari sumber bunyi yang didengarinya.

Kesimpulannya, jangan cepat rasa cemas jika anda melihat kucing anda merenung kawasan kosong dengan lama. Berkemungkinan besar itu hanyalah tupai kecil atau, anak tikus ataupun serangga yang halus.

Nak beli mainana laser untuk kucing anda? Klik sini

Supplement untuk bulu kucing lebih cantik? Klik sini

Leave a Reply